Magyar �llatorvosi Kamara Pest Megyei Szervezete
Hírek >>  Kamarai hírek

MÁOK tisztújító választások - 2020 - Információk a kamarai tagságnak - 3. rész
Kamarai hírek
A tisztújító választásokkal kapcsolatos információs sorozat e harmadik részében a

- területi küldöttközgyûléssel és területi küldöttekkel,

- az országos küldöttközgyûléssel és országos küldöttekkel valamint

- az összeférhetetlenségi szabályokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglaljuk össze.

1. Területi (küldött)közgyûlés: a területi szervezet képviseleti és legfõbb döntéshozó szerve. 200 fõt meghaladó területi állatorvos tagság mellett szervezhetõ a közgyûlés küldöttközgyûlésként, ez a forma a legutóbbi kamarai ciklusok során jól bizonyította mûködõképességét és eredményességét (határozatképesség biztosított volt, amit a törvény és az alapszabály feladatainak megjelölt, annak minden esetben eleget is tett.) Területi küldöttközgyûlésbe minden megkezdett 20 kamarai tag után 1-1 területi küldött megválasztása történik meg – várhatóan 25 vagy 26 fõs területi küldöttközgyûlés. A MÁOK Pest megyei szervezetének jelenlegi taglétszáma megközelítõen 500 fõ, így biztosítható az, hogy hagyományosan minden Pest megyei járásból (korábbi kerületekbõl: budai, ceglédi, dabasi, gödöllõi, monori, ráckevei és váci járások települései) egyaránt több területi küldött is megválasztásra kerülhessen, így teljes Pest megye állatorvos tagsága leképezõdjön a területi küldöttközgyûlésben.

Legfontosabb feladatok:

- vezetõségi és bizottsági beszámolók megtárgyalása és elfogadása,

- területi szervezet pénzügyi beszámolójának illetve költségvetésének megtárgyalása és elfogadása,

- határozatok elfogadása mind a kamarai törvény és az Alapszabályban rögzített feladatokkal kapcsolatban, mind az alapfeladatokon túli gazdasági tevékenység(ek) vonatkozásában.

Területi küldöttközgyûlés napirendi pontjai közé a kötelezõen elfogadandó határozatok mellé  - a vezetõség döntése alapján – más tárgyalandókat is elfogadhat, a jelen kamarai ciklusban többek között alábbi témák is megtárgyalásra kerültek:

- országos kamarai beszámoló és aktualitások (MÁOK elnökének meghívásával)

- MÁOK Praxisvezetõ tagozatának bemutatkozása,

- Kamarai szabályzatok (pl. ügyelet, önkéntes intézményminõsítés tervezete),

-     Területi továbbképzés, Kómár-napok stb.

2. Országos küldöttközgyûlés: a kamara országos képviseleti és legfõbb döntéshozó szerve.

A területi szervezet a tisztújítás során minden egyes 50 területi kamarai tag után egy-egy országos küldöttet választ az országos küldöttközgyûlésbe – várhatóan 10 vagy 11 fõ országos küldött megválasztása.

Legfontosabb feladatok:

- MÁOK Alapszabályának, kamarai szabályzatoknak és irányelveknek – beleértve az etikai szabályzatot is – elfogadása,

- Országos tisztségviselõk és tisztséget betöltõk megválasztása (MÁOK elnökség és bizottságok) emellett szakmai tagozatokat hozhat létre,

- Országos kamarai pénzügyi beszámolójának, költségvetésének megtárgyalása és elfogadása, országos bizottságok beszámolóinak megtárgyalása és elfogadása,

-  Dönt a kamarai hivatalos lap kiadásának módjáról,

- Alapítványt hozhat létre, dönt kitüntetések, díjak odaítélésérõl,

-  Gazdasági társaságot hozhat létre stb.

(Megjegyzés: terjedelmi okokból csak a legfontosabb feladatok kerültek kiemelésre mind a területi küldöttközgyûlés, mind az országos küldöttközgyûlés esetén.)

3. Összeférhetetlenségi szabályok:

E szabályokat a kamarai törvény egyértelmûen rögzíti, így az egyszerûség kedvéért ezeket teljes és változatlan formájában idézzük itt:

5. A Kamara tisztségviselõi

15. § (1) Kamarai tisztségre választható a pártoló és a tiszteletbeli tag kivételével minden kamarai tag, ha büntetlen elõéletû és vele szemben összeférhetetlenségi ok nem áll fenn.

(2) A delegált elnökségi tagok kivételével összeférhetetlen a kamarai tisztség viselésével, ha a tag

a) az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnél vezetõi álláshelyet betöltõ kormánytisztviselõ,

b) olyan államigazgatási szervnél folytat fõállásban - legalább heti 36 órás - állatorvosi végzettséghez kötött kormánytisztviselõi tevékenységet, amely államigazgatási szerv illetékességi területe részben vagy egészben egybeesik az adott kamarai szervezet illetékességi területével,

c) politikai pártban tisztséget tölt be,

d) országgyûlési vagy európai parlamenti képviselõ, politikai felsõvezetõ, közigazgatási államtitkár, helyettes államtitkár, megyei közgyûlés elnöke vagy alelnöke, polgármester, alpolgármester, fõpolgármester, fõpolgármester-helyettes.

(4) A tisztségviselõ azonos kamarai szervezeten belül egyidejûleg egy kamarai tisztséget tölthet be. A területi szervezet elnöke nem lehet egyidejûleg az országos szervezet elnöke, alelnöke vagy fõtitkára.

(5) A vezetõségnek, az elnökségnek, az etikai, az országos etikai, a felügyelõ, az országos felügyelõ, az oktatási, valamint az országos oktatási bizottságnak a tagjai nem lehetnek egymásnak a Polgári Törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozói és munkakörükben egymás alá- és fölérendeltjei.

 

A tisztújítás során az egyes tisztségekre ajánlott kamarai tagoknak ahhoz, hogy jelöltekké „váljanak” nyilatkozniuk kell, hogy megválasztásokkal kapcsolatban összeférhetetlenségi ok nem áll fenn.

Ezzel az általános információk végéhez értünk, pár napon belül jelentkezünk immár az õszi tisztújító választások lebonyolításának konkrét, részletes programjával is.

 

Üdvözlettel,

MÁOK Pest megyei szervezetének vezetõsége, Gödöllõ

Állatorvosi álláshirdetések

Állást keres Állást kínál






Adatvédelmi tájékoztató

MAOK Pest Vármegyei Szervezete 2100 Gödöllõi Üzleti Park, Pattantyús Ábrahám krt. 2.
Telefon és fax: 28/511-414 (munkanapokon 8.00 és 14.00 között) E-mail: maokpest@pest-megyei-allatorvos.hu