Magyar �llatorvosi Kamara Pest Megyei Szervezete
llattartknak >>  Felelssgbiztosts, krtrts

Az llatorvosok szakmai felelssgbiztostsa

A szolgltat llatorvosi gyakorlat folytatsnak a Kamarai Trvny szerint az is egyik alapfelttele, hogy az llatorvosoknak szakmai felelssgbiztostst kell ktnik azokra az esetekre, amikor munkjukkal kapcsolatosan msoknak (az llat tulajdonosnak) krt okoznak. (A rendszer nagyon hasonl az autk ktelez felelssgbiztostshoz!) Minden llatorvosnak, aki szolgltat tevkenysget folytat (az alkalmazotti sttuszban dolgozknak is) sajt nevkre, mint biztostottra, szl szakmai felelssgbiztostssal kell rendelkeznik.

A szakmai felelssgbiztosts lnyege, hogy az esetleg felmerl krtrtsi ignyeket, a krt okoz llatorvos helyett a felelssgbiztostst tvllal biztost trsasg elgti ki, persze csak akkor, ha a Polgri Trvnyknyvben foglaltak szerint valban kr keletkezett, s a krokozs felrhat a krt okoz llatorvosnak. Ez utbbi felttelek megltnek eldntse azonban sokszor nem egyszer feladat, s gyakran a brsgok mondjk ki a vgs szt. E pereskedsek sorn, nem ritkn akr tbb vig is eltart procedra utn szletnek jogers tletek.

Az llatorvossal szembeni krtrtsi kvetels rvnyestse

A szakmai felelssgbiztosts kapcsn felvetdik az a krds, hogy olyan esetben, amikor egy llattart vlt, vagy vals okok miatt krtrtsre tart igny az llatt kezel llatorvossal szemben, mit s hogyan kell tennie ahhoz, hogy az ilyen irny ignyt rvnyesthesse?

Az els s legfontosabb, hogy amennyiben a krtrtsi kvetels egy llat elvesztse, halla kapcsn merl fel, nlklzhetetlen a krboncolsa, mg akkor is, ha ez rthet emocionlis ellenkezst vlt ki a tulajdonosban! E nlkl a hall okt nem lehet egyrtelmen s pontosan megllaptani, gy ksbb pl. a brsgok sem tudnak megfelel tnyekre alapozott tletet hozni.

A msik fontos felttel, hogy a krtrtsi kvetelst mindenkppen rsban kell kzlni azzal az llatorvossal, akivel szemben ez felmerl, s pontosan meg kell jellni azt, hogy mirt s milyen rtkben kvetelnek krtrtst. Termszetesen szksges minden, az ggyel kapcsolatos rsos dokumentum (kezelsi lapok, leletek, receptek, szmlk) csatolsa is. Az llatorvos tovbbtja a vele szemben benyjtott krtrtsi kvetelst a szakmai felelssgbiztostst kezel trsasgnak, aki a nevben, ill. helyette majd eljr.

Ha a biztost a krtrtsi kvetelst megalapozottnak tallja, vagyis fennllnak a krtrts Polgri Trvnyknyvben felsorolt kritriumai, rendezni fogja a krelmez krignyt. Amennyiben ez nem trtnik meg, az llat tulajdonosa brsgi ton rvnyestheti krignyt az llatorvossal szemben, a Polgri Trvnyknyv rendelkezsei szerint ilyen esetben a biztost kzvetlenl nem perelhet.Állatorvosi álláshirdetések

Állást keres Állást kínál


Adatvédelmi tájékoztató

MAOK Pest Vármegyei Szervezete 2100 Gödöllõi Üzleti Park, Pattantyús Ábrahám krt. 2.
Telefon és fax: 28/511-414 (munkanapokon 8.00 és 14.00 között) E-mail: maokpest@pest-megyei-allatorvos.hu