Magyar �llatorvosi Kamara Pest Megyei Szervezete
Állattartóknak >>  Tájékoztatók >>  Kisállat egészségügyi könyv

Kisállat Egészségügyi Könyv

A 164/2008. (XII.20.) FVM rendelet bevezette az ún. Kisállat Egészségügyi Könyv-et, ezzel egységesítette, ill. előírta az e területen használatos oltási könyvek, oltási igazolások minimális szöveges tartalmát, és meghatározta a tartalmi részek pontos helyét. E dokumentum fontos újdonsága, hogy a belső borítóján egy sorszámot kell tartalmaznia, ami alapján beazonosítható, hogy az oltási könyvet melyik állatorvos állította ki. A sorszámot a fenti rendelet szerint a Magyar Állatorvosi Kamara adja ki.

Sorszámozott Kisállat Egészségügyi Könyveket az állatorvosok vagy a MÁOK-tól rendelhetnek (ezeken a külső borítón ott szerepel a MÁOK logója), vagy a Kamarától igényelt sorszámtartomány felhasználásával saját maguknak (rendelőjüknek) készíttethetnek ilyet. A saját gyártatású könyveken a MÁOK logó használata nem megengedett, viszont szerepelhet rajta az állatorvos, vagy a rendelő saját logója, reklámja. A szabályozás szerint így nem maguk az oltási könyvek egységesek (egyformák), hanem csak a tartalmuk az.

A sorszámozott Kisállat Egészségügyi Könyveket a rendelet szerint a veszettség elleni oltások igazolására kell használni, a következők szerint:

- 2009-ben akkor, ha az állat először kap életében veszettség elleni védőoltást, vagy tulajdonosa megváltozik, vagy az elveszett oltási könyvet kell pótolni;

- 2010. január 1.-től minden esetben, amikor az állat újabb veszettség elleni oltást kap. (Ennek következtében a 2010. évben minden korábban veszettség ellen beoltott kutya -ill. macska- régi oltási könyvét kötelezően le kell cserélni az új tipusú Kisállat Egészségügyi Könyvekre!

A MÁOK országos küldöttközgyűlésének 2009. szeptember 2.-i határozata alapján (ami minden tagra nézve kötelező érvényű kamarai rendelkezés) 2010. január 1.-től kezdődően kutyák esetében ezt az új könyvet kell kitölteni minden egyéb betegség elleni védőoltás beadásakor is (tehát már az ún. alapimmunizálás alkalmával is). Macskák és vadászgörények esetében ennek a könyvnek a használata csak ajánlás.

A sorszámozott Kisállat Egészségügyi Könyv bevezetésének fontos újdonságtartalma, hogy annak kiadását az azt kiállító állatorvosnak aláírásával és kamarai bélyegzőlenyomatával hitelesítenie kell.

A könyvek belső borítóján olvasható az is, hogy e könyvek csak abban az esetben érvényesek, ha minden ott megjelölt adat pontosan ki van töltve! Ennek hiányában az állatot később ellátó állatorvosok a szabálytalanul kiállított könyveket kötelesek bevonni és helyette másikat -immáron szabályosan- kiállítani. (A bevont könyveket a MÁOK országos irodájára kell továbbítani, ahol a sorszám alapján megállapításra kerül a kiadást végző állatorvos személye, majd megtesszük a szükséges lépéseket.)

Az új oltási könyveknek, illetve azok kiállításának nincs egységes ára, mert ez is, mint minden más állatorvosi szolgáltatás, szabadáras. Az állatorvosok illetve a praxisok saját üzletpolitikájuk szerint magul döntik el, hogy ezért kérnek-e, és ha igen, milyen összeget az állattulajdonosoktól. Információink szerint ebben a kérdésben elég nagy eltérések tapasztalhatók az egyes rendelők,praxisok között.Állatorvosi álláshirdetések

Állást keres Állást kínál


Adatvédelmi tájékoztató

MAOK Pest Vármegyei Szervezete 2100 Gödöllõi Üzleti Park, Pattantyús Ábrahám krt. 2.
Telefon és fax: 28/511-414 (munkanapokon 8.00 és 14.00 között) E-mail: maokpest@pest-megyei-allatorvos.hu